Road to Softball World Cup

“Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat we uiteindelijk als team met een medaille om onze nek staan”

Foto: WBSC

“Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat we uiteindelijk als team met een medaille om onze nek staan”

Dinet Oosting – representing Team Kingdom of The Netherlands at the Women’s Softball World Cup Finals 2024

Van alle speelsters van Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softball had Dinet Oosting misschien wel de meest bewogen voorbereiding op het aanstaande WK. Net hersteld van een voetblessure stond zij weer op het veld voor haar Tex Town Tigers toen een botsing in het veld met een medespeelster (beiden gingen zij voor een moeilijke vangbal) haar uiteindelijk een vervelende hersenschudding opleverde.

Was haar vierde WK deelname in gevaar? Daar heeft de ervaren Oosting zich de afgelopen weken zo min mogelijk mee bezig gehouden. Als een rode draad door ons gesprek loopt een uitspraak die voor haar een soort mantra lijkt geworden: “Focus op wat je zelf kunt controleren.”

Ze heeft na de botsing veel rust genomen en geprobeerd in een positieve bubbel zo min mogelijk bezig te zijn met het WK. “Natuurlijk hou je jezelf dan een beetje voor de gek, want het is er altijd wel, maar het was er toch ook niet. En dat heeft mijn herstel wel bevorderd.”

Dat en de zorg van haar vrouw Marije, vader Cobus en natuurlijk dochter Nore (3): “Het was leuk om te zien hoe zij in de afgelopen weken als een soort moeder voor mij fungeerde in plaats van andersom. Ze deed de gordijnen voor mij dicht, praatte zachtjes en heeft echt voor mij gezorgd.”

Met haar herstel gaat het goed. Ze traint alweer en ‘elke training is er een immens positief verschil’ ten opzichte van de voorgaande training. Het is een nieuwe ervaring voor een speelster die al zoveel ervaring heeft op het hoogste niveau. Ze was er al bij in 2014 bij het WK in eigen land. En ook in 2016 toen het team vierde werd. Nu zou er wel eens meer in het vat kunnen zitten: “Als wij focussen op wat wij kunnen, zouden er hele leuke dingen kunnen gebeuren.”

Ervaring

Aan een voorspelling waagt Oosting zich nog niet: “Het is erg lastig in te schatten waar onze tegenstanders nu staan en hoe ze in vorm zijn. Maar ik weet wat wij kunnen en dat we heel goed zijn.” Met al haar ervaring op eindtoernooien weet ze bovendien wat er op een WK van een team gevraagd wordt. “Elke wedstrijd is belangrijk op een WK. Waar je op een EK nog wel eens een speelster kunt sparen tegen een tegenstander is die ruimte er nu niet. Elke nederlaag kan cruciaal zijn, zeker in de huidige opzet. Het niveau is nu nóg hoger, want alleen de acht beste landen doen mee.”

Is de Veendamse met al haar ervaring ook een leider in het Koninkrijksteam? “Nee, ik denk niet dat we echt leiders in dit team hebben. Dat is ook de kracht van dit team: we zijn heel divers en hebben allemaal ons eigen kracht. Kennen elkaars krachten en kunnen daarop vertrouwen.” Wat haar eigen rol binnen het team dan wel is? “Ja, daar hebben we met elkaar wel eens sessies over gehad. Ze noemen mij de procesbewaker. Ik ben mentaal sterk, ben niet met randzaken bezig en kan binnen het team ook weer de focus terugbrengen op dingen die we zelf kunnen controleren. Bijvoorbeeld als er wat onrust is na een call van een scheidsrechter die in onze ogen anders had moeten zijn.”

Persoonlijke ontwikkeling

Foto: Grega Valancic

Net als het hele team heeft ook Oosting zelf de laatste jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Het moederschap heeft haar zicht op het leven, maar ook op topsport iets doen veranderen: “Je prioriteiten zijn anders als moeder. Het gezin staat altijd op één. Als daar iets gebeurt, kan het wel eens zijn dat je een training moet missen of ergens te laat bent. Gelukkig is daar binnen het team en de staf veel begrip voor. Moeder zijn helpt mij trouwens ook om beter te relativeren. Na een nederlaag of tegenvaller zit ik minder lang in zak en as. Dat kan ook niet als je snel daarna je dochter weer ziet.”

Het gezin reist traditiegetrouw weer mee en natuurlijk gaat ook ‘opa Cobus’ mee naar Italië. Het lijkt erop dat dochter Nore ook wil gaan softballen (hoe kan het ook anders in die familie?), maar dat zullen haar moeders haar nooit opdringen. “Ze lijkt het nu geweldig te vinden, maar wij willen echt dat ze het uit zichzelf graag wil.”

Dan nog even terug naar het WK. Wat is de doelstelling? Daar is Oosting heel duidelijk over: “Persoonlijk wil ik er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we uiteindelijk als team met een medaille om onze nek staan!”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup