SB Hoofdklasse

Madison Huskey, Lisa Hop sluiten memorabele reguliere competitie af met Triple Crown!

Sparks Haarlem klom naar de tweede plaats via een dubbele overwinning tegen Neptunus. Op de foto bereikt Quilen Dirksz (Neptunus) het tweede honk net voor de tik van korte stop Kelsy Pieneman. Foto: Fred Versluis.

Madison Huskey, Lisa Hop sluiten memorabele reguliere competitie af met Triple Crown!

Er moeten de afgelopen weken regelmatig momenten zijn geweest bij speelsters, coaches, officials, verenigingen, maar zeker bij de medewerkers van de afdeling Competitiezaken van de KNBSB of de reguliere competitie in de Softbal Hoofdklasse wel in haar geheel en volgens planning zou kunnen worden afgesloten. De vele regen in de voorbije weken zorgde voor veel afgelastingen en het inplannen van flink wat inhaalwedstrijden, wat vaak resulteerde in een overvol speelschema. Maar het is uiteindelijk gelukt. Dankzij een aantal droge dagen en vooral de recente warmere weersomstandigheden konden de resterende inhaalwedstrijden allemaal worden weggewerkt. Maar misschien meer nog door de medewerking van de verenigingen en de inzet van de officials om de wedstrijden op de overvolle kalender tot een goed einde te brengen. En zo kwam er op zondag een einde aan de reguliere competitie, één dag later dan de oorspronkelijke planning. Een competitie die werd afgesloten met een dubbele Triple Crown!

Zondag 30 juni betekent overigens wel een vroege datum in een seizoen waarop een reguliere competitie wordt afgesloten. Dat heeft te maken met de opzet van dit jaar, omdat er is gekozen voor een vervolg met een Play-Off en Play-Down Ronde. In dit postseason gaat de top-vier uit de competitie verder in de Play-Offs. De twee beste ploegen plaatsen zich daarin voor de Holland Series. De onderste vier ploegen gaan verder in de Play-Downs. De ploeg die daarin op de laatste plek eindigt degradeert. De acht ploegen nemen hun punten uit de competitie mee naar het postseason, waarin de eerste ronde wordt gespeeld op zaterdag 27 juli. Dat heeft dus tot gevolg dat koploper Olympia Haarlem de Play-Offs begint met een voorsprong van tien punten op nummers drie Roef! en Neptunus. Maar ook dat hekkensluiter Euro Stars de Play-Downs begint met een achterstand van zestien punten. In het postseason kan een ploeg maximaal 24 punten verdienen, want in beide poules worden twaalf wedstrijden gespeeld. In de voorbije jaren eindigde de competitie meestal ergens in september, soms zelfs begin oktober. De vroegste einddatum in recente seizoenen was 3 augustus 2019.

In het slotweekeinde stuntte Amsterdam Pirates op zaterdag door met 4-2 een historische winst te boeken bij koploper Olympia Haarlem, dat het volgende duel met 7-3 won. Sparks Haarlem deed goede zaken bij Neptunus en versloeg de titelverdediger 7-0 en 6-3 (acht innings). Sparks Haarlem nam hierdoor bezit van de tweede plek. Roef! deelde op zaterdag de punten met Onze Gezellen. In het openingsduel won OG met 5-4 op een wel heel bijzondere walk-off in de negende inning. In de volgende wedstrijd kwam Roef! tot een 7-0 shutout-winst in vijf innings. Tex Town Tigers was met 7-0 en 6-1 te sterk voor Euro Stars. Zodoende bleef de ploeg uit Capelle aan den IJssel, die dit seizoen weer in de hoogste afdeling terugkeerde, puntloos in de reguliere competitie. De laatste keer dat een ploeg dit overkwam was Hoofddorp Pioniers in 2021. Op zondag haalde Roef! succesvol in bij Sparks Haarlem en won met 5-4. Hierdoor eindigde Roef! op gelijke hoogte met Neptunus. Onderling wonnen beide ploegen elk twee van hun vier wedstrijden, waarna de Team Quality Balance de volgende tie-breaker is. Op basis van de TQB eindigt Roef! op de derde plek en Neptunus op de vierde. Tex Town Tigers en Onze Gezellen delen in punten de vijfde plek, maar de ploeg uit Enschede eindigt hoger, omdat het drie van de vier onderlinge duels heeft gewonnen.

De reguliere competitie 2024 leverde wederom een aantal aantrekkelijke wedstrijden op. En er waren best wel weer bijzondere momenten met in het oog springende individuele prestaties die er een memorabel seizoen van maakten. Over deze prestaties hieronder meer. De Softbal Hoofdklasse krijgt nu een internationale onderbreking, waarin de nationale softbalploeg van 15 tot en met 20 juli deelneemt aan de WBSC Women’s Softball World Cup Finals in het Italiaanse Castions di Strada.

Eindstand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 28-48, Sparks Haarlem 28-40, Roef! 28-38, Neptunus 28-38, Tex Town Tigers 28-22, Onze Gezellen 28-22, Amsterdam Pirates 28-16, Euro Stars 28-0.

historische winst

De meest in het oog springende uitslag op zaterdag was de 4-2 overwinning van Amsterdam Pirates bij Olympia Haarlem. In de eerste double-header dit seizoen had Olympia nog eenvoudig met 10-0 en 8-0 gewonnen, beide keren via de mercy-rule. Maar op zaterdag werkte Pirates een vroege 1-0 achterstand weg. Cindy van der Zanden zorgde met een tweehonkslag voor het openingspunt voor Olympia Haarlem in de eerste inning op de Venezolaanse starter Mary Luz Torres Matute. Pirates kwam in de tweede beurt langszij na een fout. Een inning later sloeg Pirates toe met twee punten via een honkslag van Angelica Bomba en een opofferingsslag van Lizzie Clarijs. Pirates gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Olympia wist een punt terug te pakken in de vijfde inning, maar daar stond in de zesde inning een insurance run tegenover van Pirates na een honkslag van Iris Hooijer. Closer Demi Brinks sloot het duel daarna successvol af voor Pirates.

Het was een historische overwinning voor Amsterdam Pirates, want het is de eerste keer dat van Olympia Haarlem werd gewonnen. Pirates keerde in 2020 weer terug in de Hoofdklasse. Sindsdien speelden de ploegen tot afgelopen zaterdag 22 wedstrijden tegen elkaar. Olympia won al die ontmoetingen, daaronder negen shutout-overwinningen en negen mercy-rule overwinningen. Op zaterdag kwam er dus een einde aan die 22-game losing streak. Voor 2020 speelde Pirates in 2007 voor het laatst in de hoogste afdeling. Olympia Haarlem bestond toen nog niet, wel voorloper DSC ’74. In het seizoen 2007 won Pirates één van de vijf wedstrijden tegen DSC ’74. Dat was op 8 mei en ook dat duel had een 4-2 eindstand.

In de tweede wedstrijd opende Pirates de score in de eerste inning, maar dit keer draaide Olympia Haarlem het duel snel om. De thuisploeg antwoordde met twee punten via een tweehonkslag van Lorraine Kieft en een honkslag van Franka van Dijk. Met een 3-2 voorsprong drukte Olympia in de derde inning door met een 4-run rally op onder meer een honkslag van Yindi Beekveldt en een tweehonkslag van Kika Bonora. Winnende werpster Lisa Hop ging voor de elfde keer dit seizoen the distance, schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit en kreeg haar veertiende overwinning op haar naam.

walk-off

In de double-header tussen Onze Gezellen en Roef! was er in beide wedstrijden een bijzonder moment. In het eerste duel was dat de wijze waarop Onze Gezellen het winnende punt scoorde in de verlenging. In de tweede ontmoeting was er aan de kant van Roef! een verkeerde slagvrouw, wat gelijk het einde van de slagbeurt betekende.

In de eerste wedstrijd stond Roef! halverwege de vijfde inning op een 4-1 voorsprong, maar stond na afloop toch met lege handen. Roef! maakte in de derde inning een 1-0 achterstand ongedaan en kwam op gelijke hoogte na een tweehonkslag van Bente Zwanenburg. Een inning later kreeg Roef! de honken snel vol en nam de leiding over nadat Sterre den Duijn werd geraakt door een worp. Roef! nam verder afstand in de vijfde inning via een 2-run single van Isa Los. Maar daar bleef het bij, terwijl Onze Gezellen terugkwam. In de vijfde OG-beurt werd tweemaal gescoord. Met één uit in de zevende inning keek de thuisploeg nog tegen een 4-3 achterstand aan, maar daar maakte Shyah Hale met één swing een einde aan. Met haar homerun bracht ze de stand in balans en dwong een verlenging af. Na een puntloze achtste inning, viel de beslissing in de negende. Nadat Roef! een loopster had achtergelaten op het derde honk volgde even later een bijzondere en zeldzame walk-off. Met Caressa Schoor als tie-break loopster op het tweede honk werd een line drive stootslag van Esmee Toet gevangen. Hierna schoof Schoor op naar het derde honk op een klap van Desiree Adriaansz, die zelf uitging. Met het eerste en tweede honk open werd besloten een gedwongen loop te creëren door zowel Shyah Hale als Rachel Henks een opzettelijke vrije loop te geven, maar ook om deze slagvrouwen te omzeilen. Maar met de honken vol en twee uit werd volgende slagvrouw Michelle van der Meer door werpster Marjolein Merkx geraakt door een worp! En deze zeldzame walk-off-hit-by-pitch maakte een einde aan de wedstrijd.

In de tweede wedstrijd kreeg Roef! in de eerste slagbeurt snel loopsters op het tweede en derde honk met één uit. Maar hierna volgde een dubbele uit, terwijl er maar één slagvrouw in het slagperk verscheen. Die ging uit, maar er werd wel gescoord. Echter, dit gebeurde door de verkeerde slagvrouw en een appèlsituatie volgde. Dat had tot gevolg dat de tweede uit reglementair bleef staan, de loopsters moesten terugkeren naar hun honk en de overgeslagen slagvrouw werd uitgegeven als ‘verkeerde slagvrouw’, einde inning, geen punt. Opmerkelijk genoeg is het dit seizoen, zowel in de Honkbal als de Softbal Hoofdklasse, al een paar keer voorgekomen dat er een verkeerde slagman/vrouw in het slagperk verscheen. Iets wat veel seizoenen achtereen nauwelijks gebeurde. Uiteindelijk ondervond Roef! geen nadeel van deze situatie. De ploeg opende de score in de derde inning, volgde met een 6-run rally in de vierde inning en boekte een 7-0 mercy-rule winst. Hoogtepunt in de rally was een 2-run inside-the-park-homerun van Sietske Drijvers.

Maxime van Dalen scoort voor Sparks Haarlem in het eerste duel tegen Neptunus. Foto: Fred Versluis.

dubbele winst

Sparks Haarlem en Tex Town Tigers wonnen op zaterdag beide wedstrijden van hun double-header. Sparks Haarlem was tweemaal te sterk voor regerend landskampioen Neptunus, Tex Town Tigers bleef Euro Stars tweemaal de baas, zodat de ploeg in de hele reguliere competitie zonder overwinning bleef.

Sparks Haarlem opende in Rotterdam met een 7-0 winst, maar scoorde het merendeel van de punten vanaf de vierde inning. De score werd in de tweede inning geopend toen Julia Kwakernaak een lead-off inside-the-park-homerun sloeg. Punten volgden daarna ook in de vierde en vijfde inning. De 3-0 voorsprong werd in de zesde inning verdubbeld via een 3-run homerun van Suka Van Gurp. Een honkslag van Senna Grootings bracht de stand op 7-0 in de zevende inning.

Spanning was er genoeg in de tweede wedstrijd. Neptunus opende de score in de eerste inning en daar was Madison Huskey (weer) verantwoordelijk voor. Voor de zestiende keer sloeg ze de bal over de omheining om het Hoofdklasse single-season homerun-record nog scherper te stellen. Met twee uit homerde ook Amber Schisler voor de thuisploeg. Sparks pakte een punt terug in de derde inning en nam de leiding in de zesde beurt over dankzij een 2-run homerun van Maxime van Dalen. Maar met twee uit in de zevende inning kwam Neptunus langszij toen er een fout volgde op een honkslag van Damishah Charles. Sparks hernam de leiding in de achtste inning, waarin twee fouten drie punten opleverden.

Tex Town Tigers stond in het eerste duel al na twee innings op een snelle 5-0 voorsprong. Een tweehonkslag van Lindsey Meadows vormde de inleiding voor een 3-run rally in de eerste inning. Het verschil van zeven punten werd in de vijfde inning bereikt. In de tweede wedstrijd opende Tex Town Tigers met een 4-run rally in de eerste inning met als hoogtepunt een 2-run single van Alexa Nemeth. Klappen van Lindsey Meadows en Alexa Nemeth leverden nog eens twee runs op in de vierde inning.

afsluiting

De inhaalwedstrijd tussen Sparks Haarlem en Roef! op zondagmiddag vormde de afsluiting van de reguliere competitie. Sparks Haarlem begon met een 3-run rally in de eerste inning, maar de winst ging naar Roef!, dat in de zevende inning voor de beslissing zorgde. In de eerste inning zorgde Maxime van Dalen er met een honkslag voor dat Suka Van Gurp kon scoren. Een punt dat statistisch gezien belangrijk was voor Van Gurp. Daarover meer in het hieronder volgende blokje. Even later volgde Julia Kwakernaak met een 2-run homerun. Roef! kwam langszij dankzij een honkslag van Sterre den Duijn (derde inning) en een 2-run double van Isa Los (vierde inning). Sparks hernam de leiding via een lead-off homerun van Maxime van Dalen in de vierde inning, haar achtste van het seizoen. Opnieuw kwam Roef! op gelijke hoogte, dit keer na een bad-hop honkslag van Charlotte Drijvers in de vijfde inning. De bal sprong op en raakte derde honkvrouw Julia Kwakernaak vol op haar kin, waardoor ze de wedstrijd moest verlaten. In de zevende inning scoorde Roef! wat het winnende punt zou zijn na een fout.

Lisa Hop en Madison Huskey realiseerden allebei een Triple Crown. Foto’s: Robert Bos.

statistische hoogtepunten

De reguliere competitie kan met recht memorabel worden genoemd, want er zijn een paar statistische hoogstandjes gerealiseerd. Hoofdrollen werden daarbij vervuld voor pitcher Lisa Hop (Olympia Haarlem) en outfielder Madison Huskey (Neptunus), die regelmatig in deze verslagen voorbij kwamen.

Madison Huskey verpulverde het seizoen-record homeruns en sloot af met zestien, vier meer dan het record van Suka Van Gurp, die er vorig seizoen twaalf sloeg. Het betekent overigens ook dat het homerun-record in zowel de Softbal als de Honkbal Hoofdklasse in handen van een Neptuniaan is. In 1984 zorgde Jacky Jakoba, die toen voor de Rotterdamse ploeg uitkwam, voor het honkbalrecord. Jakoba, die helaas overleed in december 2022, sloeg er toen 24. Maar er is meer. Madison Huskey is met een slaggemiddelde van .557 ook de beste slagvrouw en had met 42 tevens de meeste binnengeslagen punten. Daarmee legde ze beslag op de zogenoemde Hitting Triple Crown. Een prestatie die in 2020 voor het laatst werd gerealiseerd door Maxime van Dalen (Sparks Haarlem). Daar blijft het niet bij, want Madison Huskey sloeg ook de meeste honkslagen (49) en scoorde de meeste punten (43). Die laatste categorie kwam op zondag nog even in gevaar. Suka Van Gurp (Sparks Haarlem) scoorde toen eenmaal, waardoor ze naast Huskey kwam, maar hierna wist ze niet meer te scoren. Het is voor het eerst dat een speelster in hetzelfde seizoen de koploopster is in slaggemiddelde, homeruns, RBI’s, punten en honkslagen. In de zesde belangrijkste aanvallende categorie – gestolen honken – eindigde Huskey met 10 op de derde plaats. Opmerkelijk genoeg wordt deze categorie aangevoerd door vier speelsters van Amsterdam Pirates: Lizzie Clarijs (13), Angelica Bomba, Uchenna Jong Loy en Rhowan Stuart (allen 11).

Lisa Hop (Olympia Haarlem) voert de belangrijkste categoriën aan wat pitching betreft. Ze heeft het beste ERA (1.17), won de meeste wedstrijden (14) en gooide de meeste strikeouts (138). Daarmee realiseerde ze de Pitching Triple Crown. Eva Voortman (Neptunus) deed vorig seizoen hetzelfde, maar de linkshander kon dit seizoen wegens een blessure niet in actie komen. Het is voor het eerst dat er in hetzelfde seizoen zowel een Hitting als een Pitching Triple Crown is. Net als Madison Huskey voerde ook Lisa Hop vijf verschillende categoriën aan, want ze gooide ook de meeste innings (90) en de meeste complete wedstrijden (11). De laatste keer dat een pitcher deze vijf categoriën leidde was in 2008 toen Lindsey Meadows (Tex Town Tigers) hetzelfde deed.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse