J'Dah Grigorie

Road to Softball World Cup

‘Spelen voor het Koninkrijksteam is een grote eer’ 

‘Spelen voor het Koninkrijksteam is een grote eer’ 

J’Dah Girigorie – representing Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch Softbal at the Women’s Softball World Cup Finals 2024 

De laatste speelster in de selectie van bondscoach Ferenc Jongejan, die we de afgelopen weken hier hebben voorgesteld, is een debutante. Het is een naam die voor de vaste volgers wellicht nog niet bekend is, maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in. We stellen je graag voor aan de jonge Curaçaose pitcher J’dah Girigorie. 

Dat ze talentvol is, weet men op Curaçao al heel lang. Jarenlang blonk ze uit in de Little League en nog geen twee jaar geleden speelde ze de Senior League World Series, waarin zij met Curaçao tot de halve finale reikte. Girigorie viel tijdens dit toernooi op in de elimination game op weg naar die halve finale, toen zij liefst zestien keer drie slag gooide

Zoals veel talenten op Curaçao is ze op jonge leeftijd begonnen en zitten honkbal en softbal in de familie: “Ik ben begonnen met softbal toen ik zes was, omdat mijn jongere broer al honkbal speelde. Ik ging vaak bij zijn trainingen kijken en de coach moedigde mij aan om mij aan te sluiten bij het team. Ik was meteen verkocht. Mijn ouders hebben niet gespeeld, maar zijn allebei wel heel atletisch. Ze speelden volleybal en als gezin hebben we eigenlijk allemaal een passie voor sport.” 

‘Ik ben een winnaar’ 

Wat voor persoon wordt er met Girigorie aan het team toegevoegd? “Ik zou mijzelf omschrijven als een heel rustig persoon. Maar zodra ik op het veld sta, gaat het vuur aan en word ik dominant en agressief.” In positieve zin, voegt ze snel toe. “Ik ben een winnaar en wil elke wedstrijd die ik speel winnen.” 

J'Dah Grigorie in het veld

Voor de buitenwacht komt de selectie van de jonge pitcher mogelijk als verrassing, maar haar prestaties van het afgelopen seizoen zijn opvallend geweest. Toch was het voor J’Dah zeker niet vanzelfsprekend dat ze naar het WK mocht: “Het was voor mij echt behoorlijk surrealistisch dat ik dat telefoontje kreeg. Ik mocht er van mezelf eigenlijk niet mee bezig zijn, maar toen ik het bericht kreeg was ik – na een flinke schok – vooral heel erg trots! Het is voor mij een eer om voor Team Kingdom of the Netherlands te spelen en iets wat ik voor altijd met mij mee zal dragen.” 

Koninkrijksteam 

Wat betekent spelen voor dit team voor haar? “Het is voor mij een grote eer om tussen zulke topatleten te staan en Team Kingdom of the Netherlands te vertegenwoordigen. De naam van het team is belangrijk voor mij, omdat die de gemeenschappelijke spirit en diversiteit van de speelsters uit alle hoeken van het Koninkrijk benoemt. Die representatie is belangrijk, want het onderschrijft de eenheid en kracht die voortkomen uit onze verschillende achtergronden.” 

“Het team heeft veel ervaring en ik wil de komende periode van mijn teamgenoten leren, zeker de pitchers, want met hun ervaring en kennis kan ik nog beter worden. De meeste speelsters hebben al vaker op dit niveau gespeeld en de slagkracht is evident. De diversiteit in kwaliteiten, afkomst, ervaring en talent maakt ons een topteam. En geeft ons een goede kans tijdens de WK.” 

J'Dah Grigorie aan pitch

Teamspeelster 

Dat ze nieuw is in het team betekent overigens niet dat ze nog niemand kent: “Ik heb ze op afstand gevolgd, wedstrijden op televisie gezien en ik ken een aantal meiden persoonlijk. Die heb ik ontmoet bij clinics op Bonaire en bijvoorbeeld in de competitiewedstrijden op Curaçao. Dat gaat mij wel helpen om snel in het team te aarden en ze beter te leren kennen.” 

Tijdens het toernooi wil zo dan ook graag haar steentje bijdragen aan het succes van het Koninkrijksteam. Of het nu op het veld is of vanaf de bank: “Ik zie mezelf als een speelster die op verschillende manieren kan bijdragen aan het succes van het team. Natuurlijk ben ik klaar om te presteren als de coach mij nodig heeft. Als ik de kans krijg om te pitchen, ga ik keihard mijn best doen om het Koninkrijksteam te helpen aan de overwinning. Maar ook als ik niet speel zorg ik ervoor dat ik het team steun door te juichen en te helpen waar en hoe ik kan.” 

En uiteindelijk moet dat kunnen leiden tot een mooie prestatie: “Op basis van wat ik gezien heb in voorgaande wedstrijden geloof ik dat we absoluut goede kans maken om ons bij de top vier te voegen. Het team heeft naast kwaliteit ook mentale weerbaarheid getoond en ik ben ervan overtuigd dat we de kans hebben om te strijden om de medailles.” 

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup