EK U15 SB 2024

Softbalsters U15 houden zicht op finale dankzij knappe overwinning op Spanje

Foto: WBSC Europe/Aneta Šimůnková

Softbalsters U15 houden zicht op finale dankzij knappe overwinning op Spanje

In de eerste wedstrijd van de Super Round van het EK U15 heeft Team Kingdom of the Netherlands U15 Spanje met 6-5 verslagen. Het team van bondscoach Tyler Boersma hield in een spannende wedstrijd stand tegen de Spanjaarden en houdt daarom zicht op deelname aan de finale op zaterdag.

Het verschil in deze wedstrijd werd al vroeg gemaakt. Startend werpster Xanna Dix opende de wedstrijd met een goede en snelle eerste inning en in de gelijkmakende slagbeurt liepen de honken snel vol na een double van Hannah Tosun, een bunt single van Vera Nagel en een vrije loop voor Lisa Fridsma. Op de sacrifice fly van Emmy van Stekelenburg nam Oranje de vroege voorsprong. Riomie Martina sloeg met een velders keuze nog een punt over de thuisplaat, waarna Louise ter Beest voor de belangrijke grote klap zorgde met een two-run single door het midden.

Met een 4-0 voorsprong op zak ging Dix aan het werk tegen het Spanje dat tweede werd in Poule A. De Spaanse slagploeg via runs in de tweede en in de derde inning iets dichterbij, maar in de gelijkmakende derde slagbeurt vergrootte Maddy Cremer (walk) de marge weer iets door te scoren op de RBI groundout van Louise ter Beest, die haar derde RBI van de wedstrijd verzamelde.

Vanaf dit moment steeg echter de spanning, want Spanje kwam in de vierde inning met twee runs terug tot 5-4. De snelheid van Vera Nagel zorgde er vervolgens voor dat Oranje weer wat ademruimte kreeg. Nagel sloeg een honkslag, stal het tweede honk en schoof naar het derde honk op een wilde worp. Op de grondbal naar het derde honk van Emmy van Stekelenburg scoorde zij de 6-4. Een insurance run die hard nodig bleek. Spanje scoorde in de vijfde inning opnieuw. Dix opende de inning met een vrije loop en werd vervangen door Vera Nagel, die prompt begroet werd met een RBI double. Met nul uit en het gelijkmakende punt in scoringspositie kwam ze echter via een vangbal en twee grondballen zonder verdere schade uit de inning.

Hiermee pakte zij de save, want even later werd de wedstrijd vanwege het bereiken van de tijdslimiet vervroegd beëindigd. Het Koninkrijksteam won knap met 6-5 en houdt daarmee zicht op de finale!

Box Score

Om de finale te bereiken moet er morgenavond om 19.30 uur gewonnen worden van Tsjechië. Het thuisland kwam de groepsfase ongeslagen door, maar staat op het moment van schrijven op een 3-0 achterstand tegen het eveneens ongeslagen Italië. Dat is op weg naar de finale de meest gunstige situatie. Bij winst van Italië op de Tsjechen volstaat op vrijdag een overwinning voor Oranje. Als de Tsjechen toch nog van Italië winnen, moet Oranje met grote cijfers van de Tsjechen winnen om de finale te bereiken.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 SB 2024