Road to Softball World Cup

Suka van Gurp slaat Koninkrijksteam langs Australië

Foto: Giovanni Pini

Suka van Gurp slaat Koninkrijksteam langs Australië

Met twee homeruns en zes binnengeslagen punten heeft Suka van Gurp Team Kingdom of the Netherlands tijdens de Coppa Majer, het voorbereidingstoernooi op het WK Softbal, naar een 9-6 zege op Australië geslagen.

Het Koninkrijksteam begon flitsend aan de wedstrijd tegen Australië, die vanwege een uitgelopen andere wedstrijd een uur later begon dan bedoeld. Met twee uit in de eerste inning pakten Maxime van Dalen en Dinet Oosting na goede slagbeurten vier wijd. Daarna was het Suka van Gurp die de bal in de bekende heg van Caronno sloeg voor een 3-run homerun.

In de gelijkmakende slagbeurt toverde bondscoach Ferenc Jongejan een verrassing uit de hoge hoed, want wie stond er op de plaat? Eva Voortman! Vlak voor de start van het seizoen raakte Voortman zwaar geblesseerd aan haar voet. De door haar uitgestippelde route naar de WK zag er opeens heel anders uit. Na haar succesvolle operatie begin april is ze keihard aan de slag gegaan met haar revalidatie. Zoals ze zelf aangaf: ‘de eerste weken zijn het allerbelangrijkste – ik moet dit goed en rustig doen, specifieke oefeningen, geen risico’s, goede voeding en slaap. Alles om er beter uit te komen’. In haar hoofd toch nog het snippertje hoop om voor de WK weer op het veld te kunnen staan. En wat een vergezicht dat ook leek: het is Eva gelukt. Op het laatste moment is ze meegereisd met het team naar Italië en vanavond was zij de starting pitcher tegen Australië.

Bondscoach Ferenc Jongejan: “Eva is haar revalidatietraject met enorme kracht en inzet aangegaan en heeft in de voorbije weken laten zien dat ze richting game readiness aan het komen is. We willen haar graag de kans geven om op het hoogste niveau in actie te komen. Wedstrijdritme op te doen en te kijken hoe de voet het houdt.”

Om eventuele vragen voor te zijn, komt daar direct ook de toevoeging: “Haar optreden in deze oefenserie betekent niet direct dat ze aan de selectie voor de WK wordt toegevoegd. Dat is iets wat we mogelijk op een later moment gaan beslissen.”

Voortman kende een rocky start en kreeg in 1.1 inning 3 runs tegen, maar het belangrijkste: ze stond er weer! Lisa Hop nam het werpen van haar over en kwam zonder problemen de volgende innings door. In de derde inning sloeg die andere speelster die terugkeert van blessureleed, Dinet Oosting, een honkslag. Niet veel later kwam zij over de thuisplaat toen Suka van Gurp haar tweede homerun van de wedstrijd sloeg! De inning was echter nog niet voorbij. Damishah Charles sloeg met haar RBI single een run over de thuisplaat en Jessie van Aalst (hit) scoorde de 7-3 op een wilde worp.

In de vijfde inning kreeg Hop last van controleproblemen en dat stelde Australië in staat om terug in de wedstrijd te komen met drie runs. In de zesde inning liep Oranje direct weer iets uit. Dinet Oosting opende de slagbeurt met een driehonkslag en scoorde op de sac fly van Suka van Gurp, die haar zesde RBI van de wedstrijd verzamelde.

In de zevende inning sprokkelde het Koninkrijksteam er nog een extra puntje bij via een bases loaded walk van Dinet Oosting. Australie leek in hun laatste slagbeurt nog gevaarlijk te worden, maar met de honken vol en één uit fielde Jessie van Aalst, die er in de zesde inning op kwam voor Hop, een comebacker uitstekend. Zij gooide de bal naar thuis voor de force out en dat ging zo snel dat de wedstrijd kon worden afgesloten in stijl toen de tweede nul van het dubbelspel en de laatste nul van de wedstrijd op het eerste honk viel. Oranje won met 9-6.

Op donderdag is Puerto Rico om 20.00 uur de volgende tegenstander. Net als Australië komt het Koninkrijskteam deze ploeg ook tegen in Groep B van dit WK volgende week.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Road to Softball World Cup